Jak se staví základy u dřevostaveb

Jak se staví základy dřevostavby
Při stavbě dřevostavby je volba správných základů jedním z klíčových kroků, který ovlivní stabilitu a životnost celé stavby. Na začátku je důležité rozhodnout se, jaký typ základu bude pro vaši chatku nebo dům nejvhodnější. Na výběr máte několik možností, které závisí na typu stavby, terénu a vašich preferencích.

Typy základů pro dřevostavby

  1. Izolovaná základová deska z litého betonu: Tato varianta je univerzální a vhodná pro všechny druhy chat a domků, včetně těch zateplených. Zajišťuje pevný a stabilní základ pro vaši stavbu.
     
  2. Základové pasy: Jedná se o tradiční způsob zakládání, který je alternativou k základové desce. Poskytuje solidní oporu a je ideální pro větší stavby.
     
  3. Plastové terče, zemní vruty nebo pilíře: Tyto metody jsou moderní a rychlé, avšak vyžadují vlastní výrobu nosného základového roštu. Jsou vhodné pro lehčí stavby, ale vyžadují přesnost při instalaci.

Na co si dát pozor

Při stavbě základů je nezbytné dbát na několik důležitých faktorů:

  • Připojení inženýrských sítí: Všechny potřebné instalace, jako je elektřina, voda a odpad, musí být připraveny ještě před dokončením základů. Dodatečné úpravy mohou být obtížné nebo nemožné.

  • Velikost základů: Základy domu jsou obvykle menší než uváděné rozměry chatky, protože zahrnují i přečnívající části dřevěných hranolů.

  • Rovinnost a pravoúhlost: Základové trámy musí být ve zcela vodorovné rovině a dokonale pravoúhlé. I malá odchylka může způsobit problémy při stavbě dalších částí domu. Odchylky v základovém roštu větší než 1,5 cm na délce domu mohou vést k vážným komplikacím.

Pro přesné informace a kalkulaci nákladů, včetně montáže, se neváhejte obrátit na naše oddělení péče o zákazníky, které vám rádo poskytne potřebnou podporu. 

Neváhejte nás kontaktovat na telefonním čísle +420 775 515 905 nebo napiště email: podpora@pineca.cz

Mgr. Filip Kačer
Jsem autorem článků na webu a vedle tématu dřevostaveb, kterým se zabývám ve svém profesním životě, se ve volném čase věnuji také muzikoterapii a včelaření. Rád vám ukáži svůj vlastní dřevěný domek od Pineca.cz, který jsem si postavil svépomocí. Jako předseda ČSOP v Pacově se angažuji v ochraně přírody.

Přečtěte si také: ⬇️

📌 Realizace našich staveb

📌 Naše realizace: Dřevěná chata ALBI 20m² (5x5,6) 44mm Vůsí u Milevska

📌 Základ montované dřevostavby

📌 Realizace u sousedů - zahradní domek Davea a Ginie na předměstí Londýna

📌 Jak vybrat a postavit zahradní domek svépomocí a bez papírování